Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı

ilgisayar ve internet bağımlılığı nedir

Günümüzde çocukların, sokak ve mahallede özgürce hareket edememeleri akraba ve akranlarıyla sosyal ilişkilerinin sınırlı kalması, gününün çoğunu okul- ders ve ev oluşturduğundan yalnızlık duygusu kaygı ve öfke gibi duyguları yoğun yaşamalarına yol açmaktadır. Dolayısıyla bilgisayar, cep telefonu, internette oyunlardaki sahte benliklerle özdeşim kurup o dünyadan ayrılmamayı istemektedirler.

Çocuklar öğrenmeye önce taklit yoluyla başlarlar. 2-7 yaş arası daha belirgindir . Bu dönemde henüz ego gelişmediğinden taklit davranışı iyi kötüyü ayırt etmede yoksun olarak gerçekleşir. İlk taklit genellikle anne babadır. Anne babanın yoğun televizyon izlemesi telefonla çok vakit geçirmesi bu süreci olumsuz etkilemektedir. Bu durumda meydanında olumsuz etkisi bulunmaktadır. Şiddet, cinsellik, tüketim gibi güdüleri kullanma sonucu, duyarsızlaşma, gerçek yaşamdan uzaklaşma, dışarıya çıkmayı tercih etmeme, sportif faaliyetler, sanatsal etkinliklere karşı isteksizlik, agresif davranışlar, öfke, saldırganlık, uyku ve yemek düzensizliği, ödev ve ders yapmaya karşı yoğun isteksizlik oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak küçük çocuklara televizyonu yemek yedirme yada vakit geçirme aracı olarak kullanılmamalı. Şiddet, korku içeren çizgi filmler, süper kahramanlar çocuklarda hem alışkanlık ve davranış bozukluğuna yol açmakta hem de gerçeklik algısını olumsuz etkilemektedir.

Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı, nedenleri, tedavi ve çözümü...

Neler yapılabilir

• Ebeveyn olarak çocuğun yanında televizyon ve cep telefonunda uzun vakit geçirmeyin,
  • 11 yaşından önce TV izleme süresi günde 1 saati geçmemelidir,
  • Kavramlar ve değerleri öğreten çizgi filmler izletilmelidir,
  • Yemek yerken TV kapalı olmalı,
  • Spor faaliyetleri özendirilmeli, boş vakitleri değerlendirilmeli,
  • Ev ortamı müsaitse evcil bir hayvan alarak hem sorumluluk hem de nitelikli vakit geçirmesi sağlanmalı,
  • Bilmeceler, zeka oyunları, evcilik oyunları, kelime oyunları gibi etkinlikler yapılmalı
Telefon bir haberleşme aracı olarak kullanılmalı, çocuğunuz oyun oynamakta kararlı ve sizde onaylıyorsanız bilgisayarda sizin kontrolünüzde oynamasına izin verin.

Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı. Bilgisayar ve internet bağımlılığı nedir? Bilgisayar ve internet bağımlılığı nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü