Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

çocuklarda 2 yaş sendromu nedir

Bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi olan 2-3 yaş dönemi çocuklar için önemli bir gelişim aşamasıdır. Çocuk bu dönemde bireyselliğini kazanır; ayaklanmaya başlar, yürür, konuşmaya başlar, anne ve babaya olan bağlılığı azalır. Motor becerileri geliştikçe çocuktaki hareketlilik fazlalaşır ve bağımsızlığının tadına varan çocuk etrafındaki dünyayı keşfetmeye başlar. Çocuk son derece meraklı, enerjik ve keşfetmeye açık bir haldedir bu yüzden çevresinde gördüğü bütün nesneleri itebilir, tırmanabilir, tutabilir ve bazen de düşebilir. Erik Erikson bu durumu Özerkliğe Karşı Kuşku olarak adlandırır ve çocuğun yaptığı her şeyin onu gururlandırdığını ve bir sonraki adım için ona cesaret verdiğini vurgular. Bu aşamalarda anne baba ya da çocukla ilgilenen kişinin tutumu çocuğun kişiliğini etkileyebilmektedir. Eğer katı, sabırsız, ve öfkeli bir tutum sergilenirse çocukta başaramama ve becerilerinden şüphe duyma duygusu gelişebilir. Anne baba ile ilk çatışmaların başladığı bu dönemde ebeveynlerin mutlaka 2 yaş sendromu konusuna hakim olması gerekmektedir. Her çocuk için normal olan bu gelişim evresi anne ve babaların ne yapacağını bilememesi ya da yanlış tutum sergilemelerinden dolayı sendrom halini alır. Bazı anne babalar çok endişeli, fazla yardımcı ve stresli olabilirken bazıları da çok rahat, eleştirel ve kuşkucu olabilirler. Çocuklar bu evrede kendi başına yapma becerisine erişir. Bu yüzden kendisine ne yapması gerektiğini söyleyen anne ve babaya sık sık "hayır" der. Bununla beraber kendi istekleri için ağladığı, direttiği gözlemlenir. Bu durum anne baba ile çatışmayı getirdiği gibi aslında çocuğun bir birey olduğunu fark ettirmeye çalıştığı evredir.

Bu Dönemin Belirtileri:
  • Sürekli hayır sözcüğünün kullanmak
  • Her konu ile alakalı sürekli çok sorular sorulması
  • Çoğu zaman istediği olmayınca olana kadar ağlamak, tepinmek
  • Yemek yemeyi reddetmek, iştahın azalması
  • Uyku düzeninde değişiklik olması
  • Kendine zarar verecek davranışların sergilenmesi örneğin; kendini tırmalama, duvara kafa atmak, kendi saçını çekmek gibi
  • Aşırı inatlaşmak
  • Anne baba ya da çevresindeki kişilere saldırmak, vurmak
  • Huysuzluk
  • Elindeki oyuncaklarını fırlatmak

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu, nedenleri, tedavi ve çözümü...

Eğer;

• Çocuğunuzla yeterli zaman geçirmiyorsanız, çocuğun enerjisini boşaltacağı bir alan yoksa
  • Çocuğunuza sürekli sen yapamazsın, kırarsın, düşersin, dökersin gibi sert ve çocuğa engel olunacak tutumlar varsa
  • Ailede ilgisizlik, kardeş kıskançlığı, çocuğun öz bakımında aksamalar yaşanıyorsa
  • Çocukta baskı ve sıkı bir tuvalet eğitimi varsa
2 yaş sendromunun yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Buda aile içindeki krizlere sebep olacaktır ve bağımsızlığını kazanamamış bireyler yetişecektir.

Nasıl Davranılması Gerekir?
  1. Çok katı eğitim ve kurallarla çocuğu yönetmeye ya da eğitmeye kalkışmayın
  2. Çocukla asla inatlaşmayın
  3. Çocuğa kızmak, şiddet uygulamak ya da bağırmaktan sakının
  4. Çocuğun tuvalet eğitimi için uygun bir zaman yakalamanız gerekmektedir. Çocuk bu ihtiyacını sözel olarak ya da hareketleri ile anlatıyorsa eğitime başlayabilirsiniz.
  5. 2 yaş dönemindeki çocukların belli başlı korkuları vardır bunlar; karanlık, köpek, gök gürültüsü ya da yılandır. Çocuğun yanında olduğunu hissettirin Onun bu durumuna saygı gösterip anlamaya çalışın.
  6. İnatlaşan, huysuzluk yapan ya da istediği için tutturan çocuğa en iyi yaklaşım biçimi çocuğun dikkatini başka yöne çekmektir
  7. Çocuğa kullandığınız keskin hayırlar azaltıp bunlar yerine mantıklı alternatifler sunun.
  8. Çocuk ısrarla bir şeyi almak istiyorsa onun yerine bunu yapmayın, sakinleştiği zaman onun anlayacağı tarzda açıklamalar yapın
  9. Çocuğunuzdan her zaman bir adım önde olun
  10. Onlara gücünüzü hissettirin
  11. Çocuğun kendini güvende ve huzurlu hissedeceği sınırlar ve kurallar koyun
  12. Mesajların tutarlı ve net olmasına önem verin
  13. Çocuğa seçim yapma hakkı verin
Anne babaların bu dönemde tutarlı olması ve bu dönemin geçici olduğunu asla unutmamaları gerekmektedir. Anne baba arasındaki fikir birliği ve konulan kurallarla alakalı her zaman aynı tutumu sergilemeleri çocuğun sendromunun iderilmesinde olumlu etkiler yaratacaktır.

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu. Çocuklarda 2 yaş sendromu nedir? Çocuklarda 2 yaş sendromu nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü