Parmak Emme

Parmak emme çocuklarda herhangi bir patolojik etken olmadan 3-4 yaşına kadar görülebilen bir davranıştır. Bebeklerde emme refleksi doğumdan itibaren başlar. Emme davranışı beslenme amacı ile başlar, daha sonra alışkanlık haline gelir. Bu dönemde bebek parmak emmekten haz alır. Giderek eline geçirdiği her şeyi emmeye başlar. Oyuncaklarını, etrafındaki eşyaları, giysilerini, battaniyesini vb. emmeye başlar. Bebeğin çevresinde gördüğü şeyleri emmesi, onun hem emme iç güdüsünü doyurma hem de dış dünyayı tanıma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu davranışıyla bebek bir nevi dış dünyanın tadına bakmaktadır. Büyüdükçe dış dünyayı araştırır, yeni yeni şeyler keşfeder ve bir süre sonra emme davranışından vazgeçer.

Bir sonraki gelişim döneminde bebek hala emme davranışına devam ediyorsa bu davranışın artık bir sorun olduğundan söz edilebilir. Parmak emme alışkanlığı çocukta psikolojik bir sorun ve ruhsal bir gerginliğe işaret eder.

• Emme davranışının ilk 1,5 sene görülmesini normal karşılamak gerekir. Bu davranış 2 yaşın sonunda kaybolur.
  • Anneye bağımlı olan çocuklarda daha çok görülen bir sorundur.
  • Parmak emme davranışı devam ederse henüz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açar.
  • İleriki yaşlarda devam etmesi durumunda üst çenede darlığa neden olur.
  • Parmak emen çocuğun parmakları zamanla aşınır, parmak rengi gittikçe koyulaşır.
  • Emme davranışı çocuk acıktığında , uykuya dalarken ve gerginlik yada duygusal yoksunluk hissettiği durumlarda daha sık ortaya çıkar.
  • Parmak emme davranışı 2-6 yaş arasında oldukça sık görünür, çocuk bu davranışı uyku öncesi gevşeme ve rahatlama amacı ile yapar, bu nedenle uyku zamanı görülen parmak emme bir davranış sorunu değildir.

Parmak Emme, nedenleri, tedavi ve çözümü...

NEDENLER

• Memeden erken kesilme, biberon, yalancı meme kullanma sonucu emme güdüsünü yeterince tatmin olmamış olması.
  • Diş çıkarma döneminde bu davranış karşılaşılabilir.
  • Rahatlık ve güven ihtiyacından kaynaklanabilir.
  • Anne babanın ayrılması, sevilen birinin kaybı, hastalanma gibi travmatik olaylar.
  • İlgi ve sevgi azlığı.
  • Yeni bir kardeşin doğumuyla kardeş kıskançlığıyla beraber çocukta ilgili üzerine çekme isteği.
  • Ailede yaşanan huzursuzluklar ve aile içi iletişim problemleri.
  • Utanma ve sıkıntı belirtisi olarak görülebilir.
  • Kaygı ve korku yaşama.

Çocuklar kedilerini yalnız ve güvensiz hissettiklerinde, yeterli ilgi ve sevgi görmediklerini düşündüklerinde, kendilerini bu davranışla rahatlamak ve güvende hissetmek isterler. Kendilerini rahat hissettikleri eski dönemlere geri döner ve o dönemde yaptıkları davranışları sergilerler. Parmak emme onların rahatlama ve hissettikleri duyguları ifade etme yoludur. Çocuk bu davranışıyla yardıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğunu ifade eder.

ÖNERİLER

• Parmak emme davranışının aile içinde sürekli konuşulması, çocuğun bu davranışından dolayı sürekli eleştirilmesi doğru bir davranış değildir.
  • Aile bu davranışlarla ilgili telaşa kapılmamalı, gerginliğe kapılıp bu gerginliği çocuğa da yansıtmamalıdır.
  • Anne babanın ve öğretmeninin çocuğu sürekli uyarması ve eleştirmesi, çevresindekilerin ve arkadaşlarının çocukla alay etmeleri bu davranışı ortadan kaldırmaz aksine pekişmesine sebep olur.
  • Önemli olan bu davranışa neden olan sorunun araştırılıp ortaya çıkarılmasıdır. Nedeni bilindiğinde problemin kaynağıyla ilgili önlemler almak mümkün olacak ve davranış daha kolay ortadan kaldırılabilecek.
  • Erken yaş dönemlerinde ortaya çıkan parmak emme davranışı yaşı ilerledikçe azalır. Bu nedenle ilk çocukluk döneminde tedaviden kaçınılmalı, davranışın kendi kendine ortadan kalkması sabırla beklenmelidir.
  • Ceza vermek davranışı söndürmek için sağlıklı bir yöntem değildir. Parmağa acı biber sürmek, iğne batırmak, dayak atmak gibi cezalandırmalar çocukta anne babayı huzursuz etmek için davranışı devam ettirme çabasına sebep olabilir.
  • Bu durumla ilgili çocuğa ilgi ve sevgiyle yaklaşmak onunla bu durum hakkında hissettiklerinizi paylaşmak davranışı önleyebilir. Çocukla bu alışkanlığı ile ilgili konuşulabilir, bu davranışı ne zaman bırakacağı ile ilgili kendisinin karar alması sağlanabilir.
  • Çocuk parmak emme davranışı sergilediğinde eline oyuncak vb. verilerek ya da zevk alacağı etkinlikler yapılarak çocuğun dikkati başka yöne çekilebilir.
  • Uykuda parmak emiyorsa uyuduktan sonra parmağı ağzından çekilebilir.
  • Çocuk uyku öncesi rahatlamak için parmak emiyorsa uyku öncesi egzersiz, kitap okuma gibi rahatlatıcı etkinlikler yapılabilir.
  • Parmak emme davranışının değişmesinde davranış değiştirme de aşamalı yaklaşımdan yararlanılabilir.

Parmak Emme. Parmak emme nedir? Parmak emme nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü