Dışkı Kaçırma

dışkı kaçırma nedir

Çocuğun kakasını tutma ve bırakma işlemini kontrol edebileceği yaşa gelmesine karşın dışkısını kontrol edemeyerek altını kirletmesidir.

Çocuk bu davranışı sadece ilaç kullanımı ya da kabızlık gibi genel tıbbi bir sorunu olmadan yapıyor ise alışkanlık bozukluğu vardır diyebiliriz. Erkeklerde daha sık görülür.

NEDENLERİ
  • Bağırsak yapısal bozukluklar, uygun olmayan ilaç kullanımı, diyet değişiklikleri, kabızlık neden olur.
  • Tuvalet eğitimi ailenin zamanından önce vermesi ve eğitimine sert ve katı şekilde vermesi çocuk ebeveynlerine karşı bir direnme belirtisi olarak altına kaçırır.
  • Annenin aşırı titizliğe düşkün olması, çocuğun sık sık temizlik kuralları yüzünden cezalandırılması çocuğun özgüvenini azaltır, bu da altına kaçırmaya yol açar.
  • Yeni doğan kardeşi olan çocuk ilgiyi kendisine çekebilmek için küçük kardeşi gibi altına kaçırabilir.
  • Ölümler, ayrılıklar, okula başlama, hastalanma veya bir türlü dışa vurulamayan saldırganlık duygusu bu yolla dışa vurulabilir.

Dışkı kaçırma, nedenleri, tedavi ve çözümü...

TEDAVİ

• Doğrudan çocuğa karşı uygulanacak tedavi yöntemi: Oyun terapisi, psikoterapi ya da grup terapisi. Çocukla görüşmede suçluluk ve utangaçlık duygusunu hafifletici bir görüşme ilişkisi kurulur sorunu işbirliği ile çözülebileceği kabul ettirilir.
  • Dolaylı tedavi; Aile, öğretmen ve çevresindeki ilgili kişilerle görüşülerek çevre şartlarını iyileştirmeyi amaçlayan tedavi yöntemi.
  • Aile terapisi; Aile ile görüşülerek çocuğu yetiştirmedeki genel tutumları, kaka kaçırma konusundaki duygu, düşünce ve davranışları anlaşılmaya çalışılır. Aşırılıklar kendilerine gösterilir ve öneriler yapılır. Bunlar
  1. Aşırı hoşgörülük.
  2. Cezalandırıcı tutum.
  3. Çocuklarla olumlu iletişim kurma.

Dışkı Kaçırma. Dışkı kaçırma nedir? Dışkı kaçırma nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü