Öfke

öfke nedir

Öfke ; Engellenme, incinme ya da gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisidir.

Öfke nöbeti; Özellikle küçük çocukların herhangi bir şeyi yapmaları engellendiği zaman gösterdikleri gösterdikleri güçlü ve olağanüstü kızgınlıktır.

Zaman zaman hepimiz kızdığımız, üzüldüğümüz olaylar karşısında duygusal ifadeye başvurarak boşalma ihtiyacı duyarız. Bu boşalma belli bir seviyede olursa faydalı olur. Birikmiş sıkıntılarımızı dışlamamıza aracılık eder, ancak sık sık ve artarak devam ederse öfkeye dönüşür.

Öfkenin Belirtileri;

• Öfkeli kimselerin, öfke halinde iken adaleleri gerginleşir, yumrukları sıkılır.
  • Yüz ifadeleri sert, alın kırışık, kaşlar çatılmıştır.
  • Kırıp dökme, ısırma hareketleri yaparlar.
  • Yüz ifadesinde nefret hakimdir. Yüzde kızarma veya sararma olabilir.
  • Nefes alıp vermede sıklaşma görülür, kusma, başını sert bir yere vurma görülebilir.
  • Vücutta titremeler görülür.

NEDENLERİ

• Çocuklarda görülen bedeni rahatsızlıklar ve sıkıntılar. Çocuklar hasta olduklarında veya sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştıkları zaman ilgi göstermezlerse öfkelenirler (Altını ıslatma, ateşlenme).
  • Zamanında yedirilip yatırılmayan, uygun şekilde dinlendirilmeyen çocuklar bundan mahrum olunca öfkelenirler. (okulda gelen çocuğun evde annesini bulamaması ve bunun sonucunda kapıyı tekmelemesi).
  • Anne-baba veya öğretmenin çocuğun gösterdiği herhangi bir davranışı birinin takdir etmesi, diğerinin cezalandırması veya aynı kişinin, aynı davranışa farklı davranması çocuğu çileden çıkarabilir.
  • Çocuğun aç, susuz ve yorgun olması.
  • Çocuğun çevresindeki kimselerin öfkeli, hiddetli davranışlar sergilemesi, çocuğun bu davranışları taklit etmesi.
  • Çocuklara sert ve zalimce uygulanan cezalar.
  • Anne- baba ve öğretmenlerin çocukları yargılama ve değerlendirmede yaptıkları hatalar.
  • Ailede herhangi bir kimsenin hiddetlenerek, öfkelenerek istediğini elde etmesi ve anne - babanın bu öfkeye taviz vermesi hem öfkeyi tehdit olarak kullanan çocuklarda hem de olayı gözlemleyen diğer çocuklarda öfkeye yönelme olur.

Öfke, nedenleri, tedavi ve çözümü...

ÖFKEYİ ÖNLEMENİN YOLLARI

• Çocuğunuzu öfkelendirecek, sıkıntı veren hastalık ve rahatsızlıklardan koruyunuz. Çocuğunuz öfkelendiği zaman hemen ihtiyacını sorunuz.
  • Çocuğunuzun yeme, içme, giyinme, dinlenme gibi ihtiyaçlarını zamanında asgari düzeyde karşılayınız. Onları kendi zevkiniz için ihmal etmeyiniz (anne bulaşık yıkarken çocuk öfkelenmez, ama anne onu bırakıp komşuya giderse öfkelenir).
  • Çocuk öfkelendiği zaman çivi çiviyi söker ilkesine dayanarak hiddetlenmeyiniz, sakin olunuz. Mantıklı bir nedene bağlı olarak hiddetleniyorsa, istediği şeyi yerine getiriniz. Mantıklı bir neden yoksa ona hiddetlendiği için istediğini yapmadığınızı veya tehditle bir şey elde edemeyeceğini) söyleyiniz.
  • Çocuklarınızın aynı davranışına anne- baba ve öğretmenler olarak aynı tepkiyi gösteriniz.
  • Çocuklara haksız cezalar vermeyiniz.
  • Çocuklarınıza öfkelenerek örnek olmayınız.
  • Çocuklarınıza yargılama ve değerlendirmede adil olunuz.
  • Çocuklarınızın içki içmelerine engel olunuz.
  • Çocuğunuz sürekli öfkeleniyor, öfke nöbetleri geçiriyorsa sosyal faaliyetlere yönlendiriniz.
  • Çocuklarınız için çeşitli iş ve uğraşlar hazırlayınız ve sık sık bu uğraşları değiştiriniz.

Öfke. Öfke nedir? Öfke nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü