Uyku Bozukluğu

uyku bozukluğu nedir

Bazı çocuklarda uyku bozuklukları yaşanır. Ancak anne-babaları en çok rahatsız eden şey, çocuğun bütün gece onları uyutmaması yada sabah erken saatlerde uyandırmasıdır. Uyku bozuklukları 2 yaşına kadar olan çocukların %2 sinde, 4,5 yaşına kadar olan çocukların %10 unda görülür.

UYKU BOZUKLUKLARI NEDENLERİ

• Çocuğun annesinin kendisini unutacağını düşünmesi. Aile içerisinde geçimsizlik, huzursuzluk, uyku öncesi izlenen bir film ya da korkutucu bir öykü kitabı, çocuğun uykusunu olumsuz etkileyebilir.
  • Beslenme düzensizlikleri, az emme, diş çıkarma.
  • Çocuk- anne ilişkisinin gerginliği.
  • Çocuğun uyku konusunu annenin aşırı abartması, gerginlik oluşturması.
  • Aşırı hareketli çocukların uykuları da huzursuzdur.

Uyku bozukluğu, nedenleri, tedavi ve çözümü...

UYKU BOZUKLUKLARININ ÖNLENMESİ

• Çocukların dinlenme ve uyku saatleri her gün aynı zamana ayarlanmalıdır.
  • Çocukları yatmaya hazırlamak için onları sakinleştirecek bir takım faaliyetler hazırlanmalıdır.
  • Gece lambası kullanılması, hoşlanılan bir bebek veya oyuncak çocuğa rahatlık verir.
  • Çocuk uyurken evde bırakıp gidilmemelidir. Uyandığında paniğe kapılıp kendisinin terk edildiğini düşüneceğinden hem uyuma bozukluğu başlar hem de kişilik gelişimini olumsuz etkiler.
  • Çocuk suç işlediğinde ceza olarak yatağa sokulmamalıdır. Çocuk uyku ile ceza arasında olumsuz bir bağ kurarak uyku bozukluğu oluşabilir.
  • Uyumadan önce çocukla mutlaka ilgilenilmelidir.
  • Uyku ortamının fiziksel koşulları sağlıklı olmalıdır. Oda sessiz olmalı, sık sık girilmemelidir.
  • Geceleri uyuyan çocuklara aşırı tepki gösterilmemelidir.
  • Uykudan önce ürkütücü hikayeler veya olaylar anlatılmamalıdır.

Uyku Bozukluğu. Uyku bozukluğu nedir? Uyku bozukluğu nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü