Okul Fobisi

okul fobisi nedir

Okul fobisi çocuğun yoğun endişe ve kaygı nedeniyle okula gitmek istememe durumudur. Okul saati geldiğinde ağlama, küsme, inatlaşma, saldırganlık, öfke davranışlarının yanı sıra mide bulantısı, kusma, karın ve baş ağrısı gibi davranışlarda bulunabilirler. Bu durum hem aileleri hem de öğretmenleri zorlamakta hem de çocuğun akademik başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Okul fobisinin temelinde daha çok anneden ayrılma korkusu, başarısızlık korkusu ve unutulma korkusu yer almaktadır. Okul fobisinde asıl korkulan şey okul değil evden ve anneden ayrılma korkusudur.

Okul fobisi ilkokuldan üniversiteye kadar her yaşta görülebilir.

NEDENLERİ

• Annenin çocuğunun okula başlamasına ilişkin kendi endişesini çocuğa yansıtması.
  • Çocuğun okul öncesi dönemde okula hazırlık çalışmalarının yapılmaması ve okul deneyiminin olmaması.
  • Çocuğu sürekli uyaran, tembihleyen ve çocuğa bir şey olacakmış gibi sürekli açıklama yapan ebeveyn davranışı.
  • Boşanma, anne ya da babanın başka biriyle evlenmesi veya maddi sorunlardan kaynaklanan stresli bir ev yaşamı.
  • Yeni bir kardeşin doğumu, taşınma, hastalık, yakın birinin ölümü gibi stres faktörünün olması.
  • Evden ve aileden ayrılma korkusu.
  • Anne-babanın kendilerine ve çocuklarına bir şey olacağı konusunda yoğun kaygı duyması çocukta da kaygı Ve korku yaratır.
  • Yetersi uyku çocukluk çağında bitkinliğin en önemli nedenlerinden biridir. Çok geç yatıp çok eken kalkan çocuklar yeterince dinlenemezler. Sabah yorgunluğu okuldan kaçmaya sebep verebilir.,okulda başarısızlık.
  • Duyarsız, sürekli emir veren bir öğretmen ya da okul personelinin olması.
  • Çocuğun sınıf önünde ders anlatma, sesli okuma ve bazı etkinliklerden korkması.

Okul Fobisi, nedenleri, tedavi ve çözümü...

ÖNLENMESİ

• Anne babanın çocuğa karşı duydukları endişeleri gizlemeleri gerekir.
  • Kardeşleri ve arkadaşlarıyla kıyaslama yapılmaması gerekir.
  • Öğretmeni ile sıkı bir iş birliğine gidilerek sınıf içi olumsuz faktörlerin (oturum şekli, arkadaş grubu) giderilmesi gerekir.
  • Çocuk korkularını açığa vurdukça ve okuldan korksa da gitmeye devam ediyorsa övülmeli, ödüllendirilmelidir.
  • Boş zaman ve oyun becerileri kazandırarak anne-babaya bağımlılık azaltabilir.
  • Anne babanın beklenti düzeyini gerçekçi düzeyde tutup çocuğa zaman tanıması korkuya yenmesini kolaylaştırır.
  • Annelerin okula gelmeleri ve çocuk kendini rahat hissedinceye kadar kısa bir süre sınıfta oturmaları sağlanabilir.
  • Çocuk sınıfa girmiyorsa bile okuldan uzak kalmamalı, belli bir süre okul bahçesinde ya da öğretmenler odasında bekletilmelidir.
  • Öğretmen okuldan korkan çocuğa alay edilmesini ve korkutulmasını engellemelidir.
  • Öğretmen okulu sevimli hale getirmelidir. (çikolata dağıtmak, sınıf içi eğlenmeye dayalı etkinlikler).

Okul Fobisi. Okul fobisi nedir? Okul fobisi nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü