Yeme Bozukluğu

yeme bozukluğu nedir

Çocukların yemek sorununu anlamak için önce beslenme konusuna açıklık getirilmelidir. Çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için dengeli olarak beslenmesi gerekmektedir. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmeleri üretilenlere, hazırlanan besin maddelerine, anne -baba ve öğretmenlerin beslenme konusundaki bilgilerine bağlıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli çocukluk yıllarında atılır. Bunun için çocuğa şu becerilerin kazandırılması gerekir. Çocuğun masaya gelmesi, sesiz ve çabuk masaya oturması, kaşığı ve çatalı ile yemeğini yemesi, sofranın toplanmasına yardım etmesi.

Çocuğa derin sevgi ve şefkat gösterilmeli, beslenme zamanları belirli ve düzenli olmalıdır. Beslenme karın doyurmak değildir. Çocuk kendine gerekli olan besinleri almalıdır.

3-4 yaşına kadar yemeğe direnme normaldir. Çocuklarda yemeğe karşı direnme, beslenme ile anne sevgisini bir tutmasından kaynaklanır. Anneyi zorlayınca kendisiyle daha çok ilgileneceğini düşünür.

YEMEK YEME SORUNUNUN NEDENLERİ

• Yeni doğan bebeğe annenin kızgınlıkla meme vermesi.
  • Beslenirken çocuğun azarlanması.
  • Çocuğa bebeklik döneminden itibaren sevmediği besinin zorla verilmesi.
  • Doyduğu halde yemesi için zorlanması.
  • Düzensiz aralıklarla beslenmek, çocuğun her istediğini yaparak ve eğlendirerek yedirmek, acele ettirmek.
  • Başka çocuklarla kıyaslama yapmak; ödüllendirmek veya cezalandırmak.
  • Çocuğun sağlığıyla gereğinden fazla ilgilenerek yeme olayına aşırı ilgi göstermek.

Çocuklarda yemek yeme sorunu oluşmasına neden olur.

Yeme bozukluğu, nedenleri, tedavi ve çözümü...

YEMEK YEME SORUNUNUN ÖNLENMESİ

• Annenin doğumdan itibaren düzenli bir beslenme alışkanlığı kazandırması gerekir. Çocuğun yaşına göre anne masayı hazırlamalı, yemekten sonra sofrayı toplamasına izin vermelidir.
  • Yemeği döküp saçsa da kendisi yemeli.
  • Yemek yemesi için çocuğa yalvarmamalı, zor kullanılmamalı, ödül vaat edilmeli.
  • Çocuğa seçme hakkı tanınmalı ( Yumurtayı haşlanmış mı yoksa sahanda mı istersin? ) ( Süt mü yoksa portakal suyu mu içersin?).
  • Sofra düzenli ve temiz olmalı, güleryüzlü yemek yenmeli.
  • Beslenme saatleri çocuğun istediği mutlu bir olay durumuna getirilmeli.
  • Ara besinlerde iştah kapatıcı yiyecekler verilmemeli.
  • Çocuğun yemek yemesi süreklilik arz ediyor ve kilo kaybı varsa doktora başvurulmalıdır.
  • Sevmediği besinler sevimli hale getirilmelidir. (ıspanak, börek şeklinde; patates, kızartılarak; yoğurt, çorba şeklinde verilebilir)
  • Eğer problem çocuğun duygusal özelliklerine ve ilişkilerine dayanıyorsa psikiyatriste başvurulmalıdır.

Yeme Bozukluğu. Yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğu nasıl tedavi edilir? İstanbul Rehberlik Derneği, Beylikdüzü